Ggz-organisatie Parnassia begint een pilot met smartwatch ‘Miles’. Het doel is om passende zorg-op-afstand te organiseren voor patiënten met ernstige psychische problemen. Het zorghorloge geeft grip op herstel en voorkomt verdwalen; of erger vermissing. De eerste 20 patiënten van Parnassia gaan de komende maanden op stap met Miles. Smartwatch Miles is ontwikkeld op initiatief van een familie van een patiënt in samenwerking met Parnassia. In juni moeten de eerste resultaten bekend worden van de zes maanden durende pilot.

“Onze zoon raakte tientallen keren vermist tijdens zijn uitstapjes naar de stad of het strand”, aldus Martin van der Weg, mede-initiatiefnemer van smartwatch Miles. “Het is vooraf niet te zeggen waardoor hij ontregeld raakt. Maar als het gebeurt en hij verdwijnt van de radar, dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Op verschillende plekken in Nederland is hij weer teruggevonden, psychotisch en verwaarloosd. Toen hij twee weken vermist raakte, wisten we als familie: dit moet en kan anders.”

Meer bewegingsvrijheid, zelfredzaamheid

Vorig jaar oktober leidde deze wens tot een prototype van de smartwatch en app, bedoeld om de bewegingsvrijheid/zelfredzaamheid van ggz-cliënten te vergroten en vermissingen te voorkomen. “In de media lazen we regelmatig over de toename aan personen met verward gedrag, de incidenten en de vermissingen”, vertelde Hannah van der Weg destijds, zus van ggz-cliënt Salim. “Omdat er nog geen passende innovatie is op het snijvlak zorg, vrijheid en veiligheid, zijn wij hier als naasten op ingesprongen. Het geeft ons meer grip op herstelgerichte zorg.”