Methodisch werken

Wat is methodisch werken precies?

Met methodisch werken wordt ook wel bedoeld dat er in een specifieke situatie op een weloverwogen, systeemgerichte manier te werk wordt gegaan. Je werkt hierbij via een vaste werkwijze. Er wordt telkens een aantal stappen doorlopen die regelmatig worden geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie vindt bijstelling van de zorg of ondersteuning plaats. Wij vertellen je graag aan welke punten methodisch werken dient te voldoen.

Waar moet methodisch werken aan voldoen?

De methodieken die bij methodisch werken gebruikt worden, dienen aan een aantal punten te voldoen. De belangrijkste voorwaarden zetten wij hieronder voor je op een rij.

Doelgerichtheid

De methodieken dienen doelgericht te zijn. Dit betekent dat het handelen van de professional moet zijn afgestemd op het doel dat ervoor zorgt dat de situatie van de cliënt verbetert. Dit dienen realistische doelen te zijn.

Systematisch

Er dient een plan van aanpak te worden gemaakt om het doel ook echt te kunnen bereiken. Dit kan een speciaal handelingsplan of zorgplan zijn.

Procesmatigheid

Ieder proces dat zich heeft afgespeeld, beïnvloedt de volgende situatie. Dit betekent dat er in een specifieke richting gewerkt wordt.

Bewustzijn

Als professional kun je door je bewust te zijn van alle methodieken van het methodisch werken jezelf onderscheiden van vrijwilligers.

Met deze methodes werken wij

Wij werken met verschillende methodieken, waaronder de volgende methodes:
– Competentiegericht
– Geweldloos verzet
– Triade Model
– Triple C
– De-escalerend
– Community-support

Methodisch werken? Schakel ons direct in

Meer weten over methodisch werken en de manier waarop wij hierbij te werk gaan? Neem indien je vragen hebt gerust contact met ons op. Bel ons via 088-11 23 900 of stuur ons een mail. Wij beantwoorden graag jouw vragen over methodisch werken en vertellen je tevens wat onze professionele begeleider voor jou kan betekenen.