Interventiemedewerker Teun helpt mensen met onbegrepen gedrag op Utrecht Centraal

Proef uitgebreid naar Rotterdam Centraal

NS is sinds april begonnen met een proef op Utrecht Centraal om mensen met onbegrepen gedrag op het station beter te helpen.


Teun, de eerste Interventiemedewerker Onbegrepen Gedrag van NS, loopt rond op het station, maakt contact met deze mensen en helpt ze op weg richting de juiste zorg- en hulpinstanties. Het idee is dat het helpen van deze personen bijdraagt aan de veiligheidsbeleving van reizigers, collega’s en ondernemers op het station. De eerste ervaringen zijn positief waardoor NS de proef uitbreidt naar Rotterdam Centraal.

Maatschappelijk probleem
Hoewel niet elk persoon met onbegrepen gedrag voor problemen zorgt, neemt de overlast van deze groep toe in de samenleving. NS heeft daar geen invloed op, maar reizigers en collega’s in de trein en op het station worden daar wel mee geconfronteerd. Het koppelen van deze personen aan de juiste zorg is de beste manier om iemand te helpen, eventuele overlast te stoppen en herhaling te voorkomen.

Een jaar
Met de proef, die een jaar duurt, wil NS onderzoeken of een interventiemedewerker op het station van toegevoegde waarde is. Ook doet NS ervaring op in het trainen en opleiden van interventiemedewerkers. Na de proef neemt NS een besluit of de interventiemedewerker een vaste plek krijgt op het station.

Een geweldig initiatief waarin wij een waardevolle bijdrage mogen leveren. Want vervoer is een integraal onderdeel van het zorgproces, waarin cliënten zich gezien en gesteund voelen.